A fekete szezámmag rendkívül gazdag ásványi anyag és vitamin tartalmáról és egészségre gyakorolt jótékony hatásáról előző két posztunkban hosszasan írtunk. Érdemes visszalapoznotok a receptekig, kenyeret, növényi sajtot, fagylaltot is készítettünk a felhasználásával.
Ezeknek az ismereteknek és recepteknek itt nézhettek utána:
Növényi sajt és kenyér
Fagylalt
A fekete szezámmag szőröstől-bőröstől felhasználható, a felhasználás során semmit sem kell eldobni belőle. Ezúttal kétféle növényi italt, az italok leszűrése után visszamaradó darálmányból pedig kenyérre, süteményekre és kekszekre kenhető édes krémet készítettünk belőle.
A tej és a kapucsínó különböző eljárással készül. A fekete szezámtejet / italt hidegen „sajtolással”, a kapucsínót főzéssel készítettük. A krémet mindkét eljárás után elkészíthetjük sós és édes változatban egyaránt.
Hozzávalók fél liter szezámtejhez
1/2 bögre (2,5 dl) fekete szezámmag0.5 dl víz
1/4 bögre datolyaszirup, más növényi szirup / kókuszcukor / barna cukor / más cukor / cukorpótló vagy néhány szem áztatott datolya
1 kávéskanál vanília kivonat
1 csipetnyi kardamom (elmaradhat)
1 leheletnyi himalája só
Fekete szezámtej elkészítése *
1. A fekete szezámmagot sűrű szitán keresztül, folyó víz alatt mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára / néhány órára fél liter vízbe.2. A megázott magokat tegyük az áztatóvízzel együtt a turmixba minden más hozzávalóval együtt, alaposan, simára turmixoljuk össze.
(Az is megtehetjük, hogy az áztatóvizet leöntjük, a megázott magokat a turmixban felöntjük friss, fél liter vízzel.)
3. Szűrjük át a turmixot egy sűrű szövésű hálón. Jól nyomkodjuk át a folyadékot.
4. A visszamaradó magmaradékból készítsünk kenyérre, süteményre kenhető krémet. (Elkészítését lásd a poszt végén.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Hozzávalók körülbelül fél liter fekete szezámkapucsínóhoz
1/2 bögre fekete szezámmag0.5 dl víz
1/4 bögre datolyaszirup, más növényi szirup / kókuszcukor / barna cukor / más cukor / cukorpótló vagy néhány szem áztatott datolya
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 csipetnyi kardamom (elmaradhat)
1 leheletnyi himalája só
növényi habpótló / felvert kókuszkrém vagy habbá vert, édesített aquafaba (főtt csicserikonzerv leve) a tetejére
Fekete szezámkapucsínó elkészítése **
1. A szezámmagot mossuk meg, 0.7 dl vízben tegyük fel főzni és 20-30 percig főzzük a magokat. Ez alatt a víz is elfő, a mennyisége apadni fog.2. A megfőtt szezámmagot hűtsük kissé ki, hogy baleset nélkül tudjunk vele bánni.
3. A langyosra hűlt főzetet tegyük turmixba, adjunk hozzá minden más hozzávalót és turmixoljuk simára.
4. Sűrű hálón szűrjük át.
5. A leszűrt kapucsínót melegítsük fel, díszítsük habbal, szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval.
6. A visszamaradó magmaradékból készítsünk édes krémet.
Az édes fekete szezámkrém elkészítése:
A magmaradékot egyszerűen ízesítsük tovább, édesítsük, ha szükséges.Tegyük a hűtőbe felhasználásig.
Megjegyzések */**
Amennyiben sós kenyérfeltétet akarunk készíteni a magmaradékból, a beáztatott, illetve felfőzött magokat minden ízesítés nélkül turmixoljuk meg. A szűrés után ízesítsük a kapucsínót és az szezámitalt.
A magmaradékot ízesítsük sóval, keverjük össze 3-4 evőkanál szezám- vagy más olajjal. A krém nagyon ízletes, nem igényel különösebb fűszerezést.
A magmaradékból növényi sajtot is készíthetünk, sütemények, kekszek tésztájába is elhasználhatjuk.
Egészségünkre!
A fekete szezámtej, kapucsínó és édes krém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ITALOK | krémek
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA