Leírás
A kuszkusz előnyös jellemzői
A kuszkusz tele van egészséges tápanyagokkal, mint a rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
Tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat.
Az ásványi anyagok közül megemlítendő többek között a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfor, a szelén és a folsav. Ezek a tápanyagok erősítik a csontokat, az immunrendszert és az izmokat is. A kuszkuszfogyasztás jót tehet a vérkeringésnek is, segítheti az egészséges szívműködést.
A kuszkusz támogathatja a fogyást, teltségérzetet ad, ezáltal csökkenti az éhséget.
Jelentős mennyiségben tartalmaz szelént, ami egy erős antioxidáns, erősíti az immunrendszert.
Tartalmaz kolint, mely hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez.
Folsav tartalma révén szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében.
Nem tartalmaz cukrot és zsírt.
Hogyan készül a kuszkusz?
Enyhén benedvesített és belisztezett, gríz állagúra darált durumbúzából készül. A lisztes víz bevonja a parányi gömböket. Szitálással méret szerint szétválogatják, és a napon szétterítve kiszárítják. Apróbb és nagyobb szemű változatai is népszerűek. Az apróbbak neve „szeffa”, főként édességekhez, töltelékekhez használják. A nagy szeműt „mhammszának” hívják a marokkóiak.Európában bulgur néven ismert egy nagyobb szemű kuszkuszféleség: ezt használják gyakran kuszkuszsaláta készítésekor.
A kuszkusz konyhai felhasználása
Édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle, de köretnek vagy egytálételnek, desszertnek is kiváló.
A száraztésztához hasonlóan, szinte korlátlan ideig eltartható. A kuszkuszt nagyon könnyű elkészíteni.
A kuszkusz egy észak-afrikai, berber eredetű tésztaétel, amit a világon szinte már mindenhol ismernek.
A kuszkusz elkészítése - rövid videó
100 gramm kuszkusz tápértéke:
Energia KJ-ban: 1565
Energia Kcal-ban: 369
Zsír: 2g
- amelyből telített zsírsav: 0,4g
Szénhidrát: 72,9g
- amelyből cukor: 3g
Fehérje: 13,2g
Só: 0,01g
Receptek kuszkusszal
Kuszkuszgombóc receptTöltött paradicsom kuszkusszal
Édes kuszkusz aszalt gyümölccsel
Hozzávalók:
- 20 dkg kuszkusz
- 2 dl növényi tejszín
- 4 dl növényi tej
- 1 marék tetszés szerinti aszalt gyümölcs apróra vágva
- 1 narancs leve
- 1 marék mandula, vagy pisztácia
- 2 ek. méz
- csipetnyi fahéj
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöt áztassuk meleg vízben, hogy megpuhuljon.
Forraljuk fel a tejet a tejszínnel, adjuk hozzá a kuszkuszt, keverjük bele az aszalt gyümölcsöt, a narancs levét, a magokat, a mézet, és fedő alatt hagyjuk, hogy teljesen magába szívja a folyadékot. Amikor a szemek már pergőssé váltak, szedjük tálkákba és a tetejüket szórjuk meg a fahéjjal.