Leírás
Üvegtészta, cérnametélt, 500g
Az üvegtésztát, más néven celofántésztát, mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható. Galuskaszerű, patkánytészta néven elhíresült változata is létezik.
Könnyen emészthető tészta.
Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni, vagy köretként adhatjuk. Klasszikus Wok-zöldséghez is felhasználják.
Az elkészítése nagyon egyszerű, az üvegtésztát ugyanis nem kell főzni, csak forrázni. A forró vízben, lefedve körülbelül 10 percig hagyjuk állni, majd leszűrés után mehetnek rá a zöldségek, a hozzávalók. Semleges íze miatt mindenhez jól illik.
Tehetjük közvetlenül levesbe is. Lehet pirítani is.
Pirított üvegtészta zöldségekkel
Hozzávalók
- 10 dkg üvegtészta
- 1 sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 pritamin paprika
- 3 káposztalevél
- 1 evőkanál olaj – legjobb a szezámmagolaj
- 1 dl sötét szójaszósz
- 1 kávéskanál őrölt csili
Elkészítés
1. A répát, paprikát, káposztát vékony szeletekre vágjuk. (Törekedjünk a gyufaszál vastagságra!)
Wokban vagy mélyebb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, és megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a többi zöldséget és a szójaszószt, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel, hogy minden megpuhuljon. Amíg a zöldségek készülnek, fél liter vizet felforralunk. Elzárjuk alatta a lángot, a vízbe szórjuk az üvegtésztát, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk. (Az üvegtésztát nem szabad főzni, csak áztatni.) Amikor a ragu elkészült (akkor jó, ha picit roppanós marad!), hozzáadjuk az üvegtésztát és a csilit, majd alaposan összeforgatjuk. További 2 percig együtt pirítjuk őket, ha szükséges, adhatunk hozzá még szójaszószt.
100g üvegtészta tápértéke:
Energia KJ-ban: 1462Energia Kcal-ban: 344
Zsír: max. 0,50g
- amelyből telített zsírsav: 0,1g
Szénhidrát: 86g
- amelyből cukor: max 0,5g
Fehérje: max. 0,5g
Só: 0,04g
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST Kosárba
Cikkszám: 20078