gluténmentes
répacukormentes
tehéntejmentes
tojásmentes vegán
Bár mi bulkshoposok nagyon sokat adunk arra, hogy igazi, otthon készülő, az elkészítés nehézségeit, buktatóit is bemutatni tudó recepteket készítsünk, a mákos gubát valahogy nem tudtuk vállalni. Ki kellett találnunk valamit, ami a látványt feldobja és még ehető is, mi több finom is. Kuglófformába töltöttük, egy kis pudinggal feltupíroztuk és nagyon mutatós lett, a tetején lévő saját készítésű puding pedig nem hogy nem ártott az ízélménynek, hanem megsokszorozta azt. Mi a gubatésztát is magunk sütöttük gluténmentes lisztekből, de aki egyszerűbb megoldást szeretne a Bulkshopban kapható AnnaPanni kenyérlisztből, kevés cukor hozzáadásával süssön bagetteket és használja azt gubatésztaként, az is nagyon finom és problémamentes.
A hozzávalók szerintünk akár 6 ember számára elegendőek.
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, a gluténintoleranciával küzdők azonban mindig olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
Hozzávalók a mákus guba tésztájához
5 dkg amarántliszt3 dkg zabpehelyliszt
5 dkg rizsliszt
1 evőkanál kókuszliszt
1 dkg őrölt chia mag
1 lapos evőkanál útifű maghéj
1-1-5 dl víz
1.5 dl növényi tej
2/3 csomag élesztő (3-3.5 dkg)
fűszerek: 1 mokkáskanál őrölt citromhéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg, pici kardamom, stb, amit szerettek
1 kis marék jól megmosott mazsola
3 evőkanál cukor
A gubatészta édesítésére ezúttal barna nádcukrot használjunk, mert az élesztő munkájához feltétlenül cukor kell.
A mákos guba tésztájának elkészítése

Legalább egy órát kelesszük meleg helyen.
Formáljunk a tésztából rudakat. (lásd a képet)
Tegyük a sütőedénybe és ismét pihentessük legalább fél órát.
180 fokon süssük 30-35 percig, amíg a tészták barna színt kapnak.
A gubatésztát a gubakészítés előtt napokkal elkészíthetjük, még jót is tesz neki, ha szárad.
Hozzávalók a pudinghoz
7 dl növényi tej2 púpos evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
4-5 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor (pl. xilit)
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 fél mokkáskanál kardamom
1 kávéskanál vanília kivonat / aroma is jó
1 doboz Cocomas + 1 tasak habfixáló (akinek ez a diétájába belefér)
1 kávéskanál citruspektin + egy leheletnyi citromsav / 1 kávéskanál agar agar is jó
2 evőkanál növényi szirup (aki azt szeretné, hogy a puding nagyon jó édes legyen)
A puding elkészítése
Minden száraz hozzávalót alaposan keverjünk össze és 1 dl növényi tejben keverjük csomómentesre, oldjuk fel.A többi tejet forraljuk fel.
Folytonos keverés mellet csurgassuk a fővő tejhez a feloldott keményítős folyadékot. Főzzük még egy-két percig, mert a pektin a későbbiekben csak így tudja kifejteni szilárdító hatását.
Agaragarral is készíthetjük, de ez esetben az agaragart főzzük fel külön 1.5 decinyi vízben és úgy keverjük a pudinghoz.
Hűtsük szobahőmérsékletre.
Keverjünk bele 1 habbá felvert Cocomast / növényi tejszínt (mi tettünk bele egy habfixálót is)
körülbelül 2 dl pudingot tegyünk félre az összeállításhoz.

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Hozzávalók a mákos guba összeállításához
1 bögre (2,5 dl) darált máka felszeletelt gubatészta
0.5-1 dl növényi tej + az elkészült pudingból körülbelül 2 dl
vanília, fűszerek, amit szeretünk
2 evőkanál eritritol / kókusz / nádcukor vagy valamilyen növényi szirup
A mákos guba elkészítése
A pudingot és a növényi tejet, a fűszereket és a cukrot / szirupot keverjük össze.Öntsük a felszeletelt gubatésztára, hagyjuk állni legalább 1 órát, hogy a tészta jól elázzon.
Keverjük hozzá a darált mákot.
A pudingot simítsuk egy kivajazott kuglóformába, 30 percre tegyük a hűtőbe. Lapátoljuk rá a mákos gubatésztát.
Legalább egy éjszakát hűtsük a hűtőben, mielőtt kiborítjuk a formából.
Jó étvágyat!



A mákos guba más köntösben recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA