Vegán, gluténmentesen elkészíthető ünnepi sütemény
A tálalás nagyon fontos, ahogy azt nemrég egy videón is igyekeztünk nektek megmutatni Facebook oldalunkon.
Szerintünk nagyon jópofa lett. Reméljük nektek is tetszeni fog, talán inspirál is benneteket arra, hogy elkészítsétek.
A narancstorta hozzávalói
egy kisebb kuglóformáhozA tészta hozzávalói:
10 dkg mandulaliszt / apróra őrölt mandula
2 dkg kukoricakeményítő
4 evőkanál almapüré*
1 lentojás (1 evőkanál lenmag megőrölve + 1 evőkanál víz)
fél narancs leve / szükség szerint
1-2 evőkanál reszelt narancshéj
1 mokkáskanál őrölt narancshéj-por (el is maradhat)
3-4 evőkanál eritritol, glicin, de inkább kókuszcukor**
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
1 mokkáskanál vaníliakivonat
Vagy: készítsétek el a torta alaplapját a citromtortánál leírtak alapján csicseriborsólisztből:
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Hozzávalók a lekvárhoz:
5-6 narancs húsa (60 dkg-nyi)
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 kávéskanál agar-agar
4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / más cukorpótló / cukor

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A narancstorta elkészítése
Készítsük el a narancslekvárt. Ha lehetőségünk van rá, a lekvárt előző nap vagy legalább néhány órával a sütés előtt készítsük el. Ezt a lekvárt nem kell agyon főzni, itt a gyors elkészítésen van a hangsúly. Ha szeretjük a kicsit kesernyés lekvárt, hagyjunk a narancshúson bőven a fehér belső héjból és bele is főzhetünk a lekvárba 2-3 evőkanálnyi apróra vágott héjat.1. A narancsok húsát daraboljuk fel apróra, keverjük hozzá a választott cukrot. Tegyük fel főni és rotyogtassuk 5-10 percen át.
2. Kevés vízben oldjuk fel az agar agart és keverjük bele a lekvárba. Néhány percig rotyogtassuk a lekvárt tovább.
3. Kevés vízben feloldott kukoricakeményítővel habarjuk be. Ettől kicsit sűrűbb és sokkal fényesebb lesz a lekvár.
4. Vegyük le a tűzről. Ha nagyon darabos a lekvárunk botmixerrel daraboljuk kicsit apróbbra.
Hűtsük ki. A lekvár az agar agartól és a kihűlő keményítőtől kissé megkeményedik.
5. Készítsük el a tortalapot. A hozzávalókból keverjük ki a tésztát. Sűrű, nem formázható tésztát kapunk.
6. Öntsük a tésztát egy kisebb, csatos tortaformába és 25 percig süssük 180 fokon.
7. Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki.
8. A torta összeállítása:
A tésztát harmadoljuk, a lekvárt felezzük el gondolatban.
Egy kisebb kuglófsütő forma aljába tördeljük bele a tészta 1/3 részét.
Bőven kenjünk rá a lekvárból, jól tunkoljuk bele a lekvárt.
Ismét tördeljünk bele tésztadarabokat, kenjünk rá a lekvár másik felét.
A kimaradó tésztát tördeljük a tetejére. Kicsit nyomkodjuk le.
A kuglófsütő formát a tortával együtt tegyük másnapig, de legalább néhány órára a hűtőbe, hogy az agar agar áthűlve meg tudja kötni a hozzávalókat.
Megjegyzések:
*Az almapürét a Dm-ben szoktuk venni, nem drága és nem kell vele otthon kínlódni, egy üveg 360 gramm almavelőt tartalmaz, amit nem használunk el egyszerre, azt le szoktuk fagyasztani, a következő sütésnél kiengedve, fel lehet használni.
**A kókuszcukorral készült tortalap puhább.
Jó étvágyat!



A narancstorta kuglófbőrben recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA