Vegán, gluténmentesen elkészíthető sütemény
Ha figyelemmel kíséritek a Bulkshop felületén megjelenő recepteket, láthattátok, hogy minden évszakban igyekszünk egy-két féle idénypitét, süteményt elkészíteni és a receptjét megosztani veletek, az éppen akkor, a piacon, üzletekben vagy a kertekben megjelenő, gyümölcsökkel, lekvárokkal, krémekkel töltve.
Már mindannyian biztosan sütöttetek egy-egy sütőtökös sütit, mondhatni a sütőtök szezon lassan kifúj, ezért azt gondoltuk, hogy egy most aktuális, narancsos pite receptjét osztjuk meg veletek.
Az apropóját az adja, hogy a szupermarketekben most jelent meg a kezeletlen héjú citrom és narancs.
Ezeknek a héját is mindig felhasználjuk, egy mütyürkét sem dobunk el belőle.
Az elkövetkezendőkben a narancs és citromhéj tárolásának praktikus módját is bemutatjuk a bulkpraktikák között, azoknak, akik figyelemmel kísérik az oldalunkon megjelenő tartalmakat.
A narancslekváros pite hozzávalói
egy 20X25 cm-es tepsihezA tészta hozzávalói:
A pite tésztájának elkészítéséhez több féle lisztkeveréket is használhatunk:
2 púpos bögre (1 bögre = 2,5 dl) lisztkeverék:
2/3 bögre zabpehelyliszt / apróbbra őrölt zabpehely
2/3 bögre mandulaliszt
2/3 bögre rizsliszt
vagy:
1.5 bögre zabpehely apróbbra őrölve
3 evőkanál kókuszliszt
vagy:
2 bögre apróbbra, de nem teljesen lisztté őrölt zabpehely
további hozzávalók:
1 maréknyi reszelt narancshéj
1 kávéskanál őrölt narancshéj (el is maradhat)
2 lentojás (2 kanál lenmag őrölve + 6 evőkanál víz)
1 nagy kanál lágy, nem olvasztott kókuszzsír / 4 kanál olvasztott
4 evőkanál eritritol vagy inkább kókuszcukor
1/2 bögre narancslé / szükség szerint
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília kivonat
1 csipet só
A narancslekvár hozzávalói:
5-6 narancs húsa (60-70 dkg-nyi)1 evőkanál kukoricakeményítő
2 lapos kávéskanál pektin (6 gr)
4 evőkanál eritritol
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A narancslekváros pite elkészítése
Készítsük el a narancslekvárt. Ha lehetőségünk van rá, a lekvárt előző nap vagy legalább néhány órával a sütés előtt készítsük el. Ezt a lekvárt nem kell agyonfőzni, itt a gyors elkészítésen van a hangsúly. Ha szeretjük a kicsit kesernyés lekvárt, hagyjunk a narancshúson bőven a fehér belső héjból és bele is főzhetünk a lekvárba 2-3 evőkanálnyi apróra vágott héjat.1. A narancsok húsát daraboljuk fel apróra, keverjük hozzá a pektint és a választott cukrot. Tegyük fel főni és rotyogtassuk 5-10 percen át.
2. Pici vízben feloldott kukoricakeményítővel habarjuk be. Ettől kicsit sűrűbb és sokkal fényesebb lesz a lekvár.
3. Vegyük le a tűzről. Ha nagyon darabos a lekvárunk botmixerrel daraboljuk kicsit apróbbra.
Hűtsük ki. A lekvár a pektintől és a kihűlő keményítőtől kissé megkeményedik.
4. A választott lisztkeverékből készítsünk pitetésztát és egy papírral bélelt tepsibe lapogassuk bele a 2/3 részét. A többi tésztát tegyük félre, abból lesz a süti morzsás teteje.
5. A kihűlt lekvárt kenjük a tészta tetejére.
6. A kimaradó tésztát reszeljük, morzsoljuk a lekvár tetejére.
Ha nagyon lágynak bizonyulna a tészta és nem tudjuk jól morzsolni vagy reszelni, nyugodtan adjunk hozzá még zabpelyhet.
7. A mienket 180 fokos sütőben 25 percig sütöttük.
Citromtortácskánk receptjét is okvetlen nézzétek meg az oldalunkon:
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Több pitereceptet is megosztottunk már az oldalunkon, keresgéljetek kedvetekre valót, ezek között is:
Csicseriborsós csokikrémmel töltött pite
Jó étvágyat!
A pite narancslekvárral recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA