VEGÁN, GLUTÉNMENTES RECEPT
SÜTÉSI IDŐ: 40PERC | ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 PERC
KÖNNYEN ÉS VÁLTOZATOSAN ELKÉSZÍTHETŐ
Ez a sütemény könnyedén a család kedvencei közé kerül, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.
Muffin vagy pite formában kisebb adagokban is elkészíthető. Nagyon finom dióval, de mi már próbáltuk napraforgómaggal is, ami szintén különleges ízvilágot kínál. A tészta omlós, nem száraz, tápanyagdús, ízgazdag, könnyen szeletelhető, néhány napig jól eláll.
A tetejét díszíthetjük vegán csoki krémmel vagy növényi habbal.
TIPPEK:
Tojás helyett lentojást és almapépet tettünk bele, ez a kombináció biztosítja a jól szeletelhetőséget és azt, hogy a sütemény szeleteléskor nem morzsálódik. Vegán tojáspótlóval is megsüthető, de a rendkívüli ízgazdagságához hozzájárul az almapüré is, azt ne hagyjátok ki.
További tojás alternatívákat találtok a tojáshelyettesítők kisokosunkban.
Hozzávalók egy nagy kenyérformához
-
3 bögre (30 dkg) zabpehely (gluténmentes zabpehely itt)
-
2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál langyos víz (2 tojásnak megfelelő vegán tojáspótló)
-
1 nagy marék (kb. 10 dkg) durvára aprított dió
-
1/4 bögre (8 dkg mazsola)
-
1 nagy alma felkockázva + citromlé, hogy ne barnuljon
-
1 sütőpor
-
1 csipet só
-
2 evőkanál szőlő- vagy datolyaszirup / más szirup
-
2 evőkanál kókusz- vagy barna cukor (elmaradhat)
-
körülbelül 2.5 dl növényi tej
-
17 dkg (3/4 bögre) almaszósz (Aldis, DM-es) / 1 bébikonzerv / saját készítésű
-
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, mindenből 1 mokkáskanállal vagy, amit szeretünk, vaníliakivonat
Zabkenyér elkészítése
- Az almaszósz elkészítésével kezdünk. Két nagy almát hámozzunk meg, vágjuk kockára és parányi vizet aláöntve pároljuk meg. Pürésítsük, hűtsük. Nyugodtan használható a nagyobb boltokban kapható konzerv almapüré is.
- Készítsük el az általunk választott tojáspótlót pl. lentojást. (külön kis tálban 2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál langyos víz )
- Daraboljuk fel az almát kockára, vagy használjunk aprítógépet - ha nem szeretnénk, hogy megbarnuljon az alma, akkor a tetejére csepegtessünk citromlevet.
- Mérjük ki a száraz hozzávalókat egy tálba. A többi hozzávalót keverjük össze külön edényben: a lentojást, a szirupot, az almaszószt.
A száraz és a nedves összetevőket keverjük össze. Adjuk hozzá a darabolt diót, mazsolát és végül keverjük bele a felkockázott almát.
- A masszát öntsük egy nagyobb kenyérformába vagy adagoljuk muffinformákba (20 forma szükséges). 180 fokos sütőben 40 percig sül. A kenyérforma és a muffinok sütési ideje más lehet. Tűpróba után vegyük ki a sütőből.
Hűtsük ki, a kenyérforma kihűlt állapotban, morzsálódás nélkül szeletelhető.
Jó étvágyat!
Az almás diós zabkenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT:
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | ÉDESSÉGEK