Egy végtelenül egyszerűen elkészíthető, a túró ízére megszólalásig hasonlító desszert.
A fermentáció következtében nagyon könnyen emészthető, egészséges és nagyon finom is. Mangózselével díszítettük, de eper-, málna- vagy áfonyadzsemmel is dekorálható.
Palacsintatölteléknek is kiváló.
Kevés agaragarral megerősítve vagy 1-2 evőkanálnyi útifű maghéjat hozzákeverve jól szeletelhető tortakrémmé alakítható.
Hozzávalók 4 adag hamis túrókrémhez
1 bögre (2,5 dl) 5-6 napon át áztatott, fermentált köles + fermentálólé egy része1 bio citrom leve és reszelt héja
3 evőkanál vízben oldott eritritol / kókuszcukor, más cukor, cukorpótló / 1/4 bögre növényi szirup
1-2 kávéskanál vaníliakivonat / aroma
1/2 kávéskanál kardamom (elmaradhat)
1 deciliter növényi habpótló felverve / 1 deciliter aquafaba felverve
1 leheletnyi só
Hozzávalók a mangózseléhez
2.5 deciliter mangó konzerv1 lapos kávéskanál agaragar
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Elkészítés
1. Fermentálás:
1 bögre jól megmosott kölest áztassunk be egy hagyományos befőttes üvegnyi vízbe (kb. 7.5 dl).
Az üveget zárjuk le és 5-6 napon át naponta egyetlen egyszer, egyetlen pillanatra nyissuk ki. Csak éppen-éppen emeljük fel a tetőt, „levegőztessük” meg.
Öt nap után a kölest szűrjük le, az áztatóvizet ne dobjuk ki, hanem gondosan tegyük félre.
2. A kölest kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, a megfőtt kölest kihűlésig pihentessük fedő alatt.
3. Ha nem növényi szirupot használunk édesítésre, akkor a választott édesítőt kevés, legfeljebb 1 dl vízben oldjuk fel, nehogy majd a kész pudingban a cukor ropogjon a fogunk alatt.
4. A főtt kölest, a folyékony édesítőt és a fűszereket tegyük bele a turmixba.
5. Adagoljunk hozzá annyit a leszűrt fermentálóléből, hogy a turmixunk éppen-éppen elbírjon vele.
6. Verjük fel a habot és gyengéden keverjük bele a turmixolt kölesbe.
7. Készítsük el a mangózselét: a mangóba keverjük el az agaragart és forraljuk körülbelül két percig.
Tegyük félre langyosra hűlni.
8. A kölespudingot és a mangózselét rétegezve adagoljuk tálalóedényekbe.
9. Díszítsük reszelt bio narancshéjjal, tejszínnel, akár olvasztott csokival.
Jó étvágyat!
A hamis túrókrém fermentált kölesből mangózselével recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: Pudingok | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK