A képeken látható magvakkal töltött rolád kérgét a lehető legegyszerűbben, a Bulkshopban kapható csicseri falafel / fasírtporból* készítettük el. Egyrészt azért, mert nagyon egyszerű vele bánni, másrészt, mert teljesen adalékanyagmentes, és mert nagyon finom.
A karácsonyi őrületben nem kell a kéreg hozzávalóinak kitalálásával küzdeni, biztosan összeáll, így csak a töltelék elkészítésével kell - akár előző nap - megbirkózni.
A roládunk sütőben süthető, nincs olajszag, biztos az eredmény.
Számolnunk kell azonban azzal, hogy a rolád kérge a sütőben a dúsan adagolt töltelék miatt kissé, imitt-amott berepedezik, de emiatt nem kell aggódni, mert az élvezeti értéket nem rontja, másrészt a tetejére kent paradicsomszósz ezeket a pici repedéseket eltünteti.
A hozzávalóktól kimondottan ízletes és aromás töltött ételt kapunk, amely igen látványosan mutat a karácsonyi vagy más ünnepi, de a hétköznapi asztalokon is. Könnyen szeletelhető, de meleg állapotában szeletelve nem látszanak olyan szépen a rétegek, mintha kihűlve szeleteljük. Mi kissé kihűlt állapotában szeleteltük és a szeleteket mikróban visszamelegítettük, ahogy azt egy étteremben is tették volna.
Az ünnepi töltött fasírt (rolád) hozzávalói
A kéreghez:2 csomag csicseri fasírtpor (Ataisz)
A töltelékhez:
1 csomag vegán pizzasajt helyettesítő (Violife)
6-8 dkg őrölt mogyoró
5 dkg őrölt mandula / dió
1 nagy evőkanál tahini / őrölt szezámmag
1 kicsi lilahagyma apróra vágva
1 kis / közepes vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 közepes nagyságú (15-20 dkg) sárgarépa reszelve
1 evőkanál datolyaszirup / más szirup / barna cukor
1 evőkanál szójaszósz / miso
1-2 fújásnyi folyékony füst
2-3 evőkanál olíva vagy más olaj
Fűszerek:
1/2 kávéskanál szárított zsálya
1/2 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávés kanál oregánó
Himalája só, ha szükséges (a miso és a szójaszósz sós, ezt kalkuláljuk bele)
1 mokkáskanál bors
A tetejére:
Boltban vásárolt ketchup vagy édes chili szósz
vagy:
2 evőkanálnyi paradicsompüré
1/2 kávéskanál őrölt, szárított bazsalikom / friss bazsalikom
1-1 csipetnyi összeőrölt oregánó, kakukkfű, rozmaring
1/2 mokkáskanál fokhagymapor
1 kávéskanál cukor
1 nagy csipet himalája só
1/2 kávéskanál füstölt paprika / paprika (el is maradhat)
0.5 dl víz
1 lapos evőkanálnyi kukoricakeményítő / tápióka-, nyílgyökérliszt
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Az ünnepi töltött fasírt (rolád) elkészítése
1. A töltelék elkészítése:Őröljük meg a magokat, ne lisztté, de ne is durvára
Reszeljük meg a répát, szeleteljük fel a hagymákat.
Készítsük ki a fűszereket.
Reszeljük meg a sajtot.
2. Az olajon pároljuk meg a hagymát, sülés közben dobjuk hozzá a fokhagymát.
3. Tegyük hozzá a reszelt répát, pároljuk, amig puha lesz (5-7 perc)
4. Tegyük hozzá az őrölt magokat, kevergessük 1-2 percig és adjunk hozzá minden mást is.
2-3 percig kevergessük, amíg összesül, aztán vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A kéreg elkészítése:
1. A csomagoláson leírt módon keverjük össze és pihentessük a falafelport.
2. Egy sütőpapír ívet olajozzunk meg teljes felületén.
3. Terítsük ki rajta és a kezünkkel nyomkodjuk simára a megázott falafelréteget. Jó nagy roládot lehet belőle készíteni, a szétterített massza magassága nagyjából 1-1.5 cm legyen.
4. Nyomkodjuk el rajta a kihűlt tölteléket. A töltelék tetejére szórjuk rá a megreszelt sajtot.
5. A sütőpapír segítségével tekerjük fel a roládot és a papírral együtt emeljük be a tepsibe.
A tepsiben a feleslegesen kilógó papírt vágjuk le.
6. A rolád tetejét és oldalát is alaposan olajozzuk meg.
7. 180 fokos sütőben a mienk 35 perc alatt sült át.
8. A paradicsomszósz elkészítése:
A legegyszerűbb, ha boltban vásárolt ketchupot használunk, de nagyon finom édes chili szósszal átkenve is.
Ha mi magunk készítünk paradicsomszószt, a hozzávalóknál felsoroltakat keverjük össze, turmixoljuk simára és főzzük össze.
A szószt kenjük a rolád tetejére.
Megjegyzések:
*A kereskedelmi forgalomban kapható gluténmentes falafelpor is, mi még nem árulunk ilyet. Ha be tudjátok szerezni, a rolád gluténmentesen is elkészíthető.
Nézzétek meg tofutekercs és Wellington receptünket is.
Jó étvágyat!
A jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt vegánul recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: TORTILLÁK ÉS CHIPSEK | KENYEREK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA