gluténmentesen elkészíthető
növényi tejjel készült
répacukor mentes
hozzáadott zsírt nem tartalmaz
ünnepi desszert
Mi most egy igazi ünnepi változatot készítettünk, a hagyományos liszteket lecseréltük benne mandulára, mandulalisztre. Megsüthető őrölt dióból is, a répa és a dió szintén egy nyerő páros. A mandula viszont igazi különlegességgé, mondhatni ünnepélyessé teszi.
Ahogy a képeken látszik ez egy igazán jól átsült, mégis nedves, lédús, zamatos torta. Az őrölt mandula kissé „darabossá” teszi, igazi gyönyörűség, amikor egy-egy harapásnál a szánkban szinte elolvadó tésztát egy-egy picike manduladarab ízesíti.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű csatos tortaformához
35 dkg liszt, ez lehet:
20 dkg őrölt mandula
10 dkg mandulaliszt
5 dkg kukoricakeményítő
vagy lehet fordított az arány:
20 dkg mandulaliszt
10 dkg őrölt mandula
5 dkg kukoricakeményítő
(Vagy egy olcsóbb változatban a mandulalisztet zabpehelyliszttel is helyettesíthetjük.)
4 tojás
30 dkg reszelt sárgarépa
15-20 dkg eritritol / más fehér cukorpótló / barna cukrok is jók, de azok a tésztát kissé elszínezik. (Bővebben az eritritolról: konyhalap.hu/eritritol)
1 kávéskanál vaníliakivonat
1/2 csomag sütőpor
Opcionális hozzávaló: egy nagyobb marék csokicsepp
Hozzávalók a cukormázhoz
1 nagyobb reszelt répa kinyomkodott leve + egy kis facsarásnyi citromlé
4-5 evőkanálnyi őrölt eritritol / más fehér cukorpótló, illetve annyi, amennyi már nem olvad el a répalében, hanem egy sűrű, de még folyékony elegyet képez
Elkészítés
1. A tojásokat keverjük el a cukorral.
2. Szórjuk bele a reszelt répát.
3. Adjuk hozzá az őrölt mandulát és a mandulalisztet. Tegyük bele a sütőport és a vaníliát.
4. Ha használunk csokicseppet, azt a legvégén fakanállal keverjük hozzá.
5. Papírral bélelt sütőformában süssük 175 fokon. A mienk 40 perc alatt lett kész, tűpróbával ellenőriztük.
6. Várjuk meg, amíg kihűl, csak akkor tegyük rá a cukormázat.
7. A cukormáz elkészítése:
Reszeljünk le egy nagyobb répát és nyomjuk ki a levét. (Nekünk 0.7 dl lett.)
A répalébe facsarjunk kevés citromlevet.
A répaléhez keverjünk annyi eritritolt vagy más fehér cukrot, hogy egy sűrű, de még folyékony elegyet kapjunk. Dekoratív módon öntsük a kihűlt tortára.
Jó étvágyat!
A répatorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.