Mi most zabpelyhet és kevés kókuszlisztet használtunk a pite tésztájához. Könnyű, omlós, csöppet sem száraz tésztaalapot készítettünk, amely a hatalmas adag almatölteléktől sem ázott át.
A piténk tetejét nem is fedtük be tésztalappal, a töltelék mégis zamatos és nedves maradt, sőt a nyitott tetejű sütéstől egy kis karamelles ízt kapott.
Az elkészült süteménybe jó volt beleharapni. Kelendő volt, még aznap kellett sütnünk egy második tepsivel is.
Az almás pite hozzávalói
(egy 18 X 26 cm-es tepsihez / 12 szelet süteményhez)A tésztához:
1 bögre (2,5 dl-es) zabpehely2 púpos evőkanál kókuszliszt
3-4 evőkanál eritritol / más cukorpótló, barna- vagy kókuszcukor
2 evőkanál kókuszzsír / vaj vagy növényi margarin
1/2 csomag sütőpor
2 lenmagtojás vagy 2 tojásnyi tojáspótló por
1 csipet só
A töltelékhez:
1 kg alma1 kis citrom leve
3-4 evőkanál eritritol / más cukorpótló, barna vagy kókuszcukor
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1/2 mokkáskanál kardamom
1 kávéskanál vanílikivonat
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A pite elkészítése
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, gázsütő esetén közepesen melegre.Az almát reszeljük le, nyomkodjuk ki a levét, a levet tegyük félre. A kinyomkodott almát édesítsük és fűszerezzük meg és csavarjuk rá egy citrom levét, hogy ne nagyon barnuljon meg, amíg elkészítjük a tésztát.
2. A zabpelyhet a kávédarálóban kicsit őröljük apróbbra, de ne nagyon finomra, inkább durva szemcséjű lisztté. Azért nem zabpehelylisztet használunk ehhez a sütihez, mert az túl finomra őrölt, nem lenne tőle a tészta rusztikus, eléggé omlós.
3. A megőrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a kókuszlisztet, a cukrot, sót, sütőport és a kókuszzsírt. A kókuszzsírt morzsoljuk a lisztbe nagyon alaposan.
Adjuk hozzá a tojásokat és annyit a kifacsart almaléből, hogy könnyedén a tepsibe simítható tésztát kapjunk. A kókuszliszt sok folyadékot vesz fel, pótolgassuk az almalével addig, amíg könnyen kezelhető tésztát kapunk.
A kimaradó almalevet azon helyben igyuk meg.
4. A tésztát gyúrkásszuk, nyomkodjuk, simítgassuk, egyengessük egy papírral bélelt tepsi aljába.
Halmozzuk rá az almatölteléket.
5. 180 fokos sütőben 40 percig sütöttük.
Megjegyzések:
A sütemény almatöltelékébe nyomkodhatunk dió/mandula darabokat vagy keverhetünk bele darált diót, mandulát is.
Az elkészült sütemény tetejét meglocsolhatjuk vékony sugárban olvasztott csokoládéval.
Még melegen tálalhatjuk vaníliafagylattal, de madártejes fagyival sem rossz.
Jó étvágyat!
A zabpehely alapú almás pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
további recept javaslatok neked
még több recept itt: PITÉK | KEKSZEK