Ünnepi ebédek és összejövetelek fénypontja lehet, amikor asztalra kerül. Azért persze az sem utolsó, ha csak úgy sima hétköznapokon lapul a hűtőben.
Most, amikor ez a recept készül, még nincsenek a piacon friss bogyós gyümölcsök, így mi mirelitből készítettük, de nemsokára itt a friss tavaszi eper, alig várjuk. Persze naranccsal, kivivel is, citromízűre is elkészíthető. A képen látható tálnyi puding felét mi is citrommal ízesítettük. Pazarul illik hozzá a csokis ízesítés is.
Hozzávalók 6-8 adag tápiókapudinghoz
1 bögre (2,5 dl) tápiókagyöngy1 liter növényi tej
3-4 evőkanál eritritol / más fehér cukor, cukorféleség
1 kávéskanál vaníliakivonat
1/2 citrom leve
1 csomag (35 dekagramm) fagyasztott málna / eper
1/2 csomag fagyasztott áfonya (15-20 dekagramm)
leheletnyi só
növényi hab a díszítéshez: kókuszhab / lenhab / csicseriborsóhab / bolti vegán habalap*
1 mokkáskanálnyi borkő a növényi habok fixálásához
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tápiókapuding elkészítése
1. A tápiókagyöngyöket áztassuk be egy órára annyi vízbe, amii ujjnyira ellepi.2. Ázás után szűrjük le, hogy a felesleges víz lecsöpögjön róla.
3. 1 liter növényi tejbe tegyük fel főni. Az áztatott gyöngyök hamar megfőnek (3-4 perc).
Amikor a gyöngyök átlátszóak lesznek, kóstoljuk meg, hogy valóban megfőttek-e.
4. Vegyük le a tűzhelyről és még melegen keverjük bele a választott cukorféleséget és a vaníliát, leheletnyi sót.
5. Felezzük el a pudingot és az egyik felét ízesítsük málnavelővel.
6. A málnavelőhöz a málnát turmixoljuk meg és egy sűrű szitán nyomjuk át, hogy a magok kikerüljenek belőle.
7. A mag nélküli málnavelőt keverjük az elfelezett puding egyik feléhez.
8. A puding másik felét ízesítsük citromlével.
9. Rétegezzük a málnás és a citrommal ízesített rétegeket egymásra úgy, hogy a fehér réteget megszórjuk áfonyával.
10. Díszítsük diétánkba, elveinkbe, étkezési szokásainkba illő növényi habbal.
*Habvariációk:
A lenhab lenfehérjéből készül, borkővel kell stabilizálni. A lenfehérje a hűtőben sokáig eláll, érdemes mindig tartani belőle, úgy bármikor verhetünk habot, amikor csak szükségünk van rá.
A lenfehérje elkészítését lásd: Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept
Készíthetünk habot a csicserikonzerv levéből is. A leszűrt lét egyszerűen géppel felverjük és borkővel stabilizáljuk.
A kókuszkrém tetején lévő vastag zsíros rész szintén felverhető és stabilizálható.
A Metro és az Auchan áruházakban tisztán növényi zsírokból készült hab is kapható.
Jó étvágyat!
A tápiókapuding bogyós gyümölcsökkel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA