tejmentes
tojásmentes
gluténmentes
répacukormentes
vegán
Az elkészült adventi koszorút néhány napig nézegessük, szeretgessük, aztán szépen szeleteljük fel, süssük/szárítsuk a szeleteket 150 fokos sütőben 15-20 percig, míg „kétszersült” lesz belőlük. Frissen is ehetők persze.
Az alábbiakban a sütikoszorú elkészítésének egy olcsóbb és egy drágább változatát is leírjuk. Mi mind a kettőt megsütöttük és mindkettőt finomnak találtuk. (A felsorolt hozzávalók alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávaló lisztek és egyéb alapanyagok csomagolásán található információkat.)
Hozzávalók a drágább adventi sütikoszorúhoz
9 dkg mandulaliszt5 dkg nyílgyökérliszt (keményítő)
1 evőkanál kókuszliszt (1.5 dkg)
1 nagy evőkanál (1.5 dkg) őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
3 evőkanál eritritol
1 mokkáskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 citrom reszelt héja / kismaréknyi kandírozott narancshéj vagy más aprózott aszalt gyümölcs
1 érett banán
2/3 bögre meleg növényi tej
2-3 evőkanál citromlé
1 evőkanál (3 dkg kókuszzsír)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Az adventi sütikoszorú elkészítése
1. A banánt turmixoljuk le a kissé megmelegített tejjel, a megolvasztott kókuszolajjal és a citromlével.2. A száraz hozzávalókat elvegyítjük és alaposan elkeverjük a banános alappal és a beáztatott lenmag-őrleménnyel. Az összeállított tésztába keverhetünk egy kis maréknyi aprózott aszalt gyümölcsöt is. Mi kókuszcukorral kandírozott narancshéjat aprítottunk bele. Számítanunk kell azonban arra, hogy a beleaprított aszalványoktól, kandírozott gyümölcsöktől a megsült tésztánk belseje „ragacsosabb”, kevésbé szellős lesz, ami az ízértéken javít, az állagot viszont kevésbé tetszetőssé teszi.
3. Egy kerek, középen púpos formát kikenünk kókuszzsírral, (ha nincs ilyen sütőedény a háznál, egy lábas / kör alakú tepsi közepébe állítsunk bele egy kör alakú kisebb tálkát és azt vegyük körbe a tésztával), beleöntjük a masszát.
4. Előmelegített 165 fokos sütőben kb. 40 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5. A formában 5 percig hagyjuk állni, majd lazán odaütögetjük az asztallaphoz és rácsra borítjuk. Kihűlés után tetszés szerint díszítjük.
Hozzávalók az olcsóbb sütikoszorúhoz
1 nagy érett banán
10 dkg zabpehelyliszt
2 nagy evőkanál kókuszliszt
1 púpos evőkanál lenmag őrölve + 3 evőkanál víz
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2-3 evőkanál citromlé
2 evőkanál eritritol / esetleg kókuszcukor (a kókuszcukor barnára színezi a tésztát)
2 nem púpozott evőkanál kókuszzsír
1 citrom reszelt héja, esetleg apróra vágott aszalt gyümölcsök (nem sok, egy kismaréknyi)
0.5 dl növényi tejszín + 0. 5 dl, de csak, ha szükséges
Sütikoszorú elkészítése
1. Áztassuk be az őrölt lenmagot 3 evőkanál vízbe.2. A banánt, a citromlevet, kissé felmelegített fél deci tejet a felolvasztott kókuszzsírt és a cukrot turmixoljuk össze.
3. A banános alaphoz keverjük hozzá a szilárd hozzávalókat, és a beáztatott lenmag-őrleményt is. Egy nokedli sűrűségű tésztát kapunk. Ha szükséges hígítsunk még rajta növényi tejszínnel. Itt az utolsó fázisban keverhetünk bele aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket. Számítanunk kell azonban arra, hogy a beleaprított aszalványoktól, kandírozott gyümölcsöktől a megsült tésztánk belseje „ragacsosabb”, kevésbé szellős lesz, ami az ízértéken javít, az állagot viszont kevésbé tetszetőssé teszi.
4. Egy kerek, középen púpos formát kikenünk kókuszzsírral, (ha nincs ilyen sütőedény a háznál, egy lábas / kör alakú tepsi közepébe állítsunk bele egy kör alakú kisebb tálkát és azt vegyük körbe a tésztával), beleöntjük a masszát.
5. Előmelegített 165 fokos sütőben kb. 40 percig kell sütni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
6. A formában 5 percig hagyjuk állni, majd lazán odaütögetjük az asztallaphoz és rácsra borítjuk. Kihűlés után tetszés szerint díszítjük.
Jó étvágyat!
Az adventi sütikoszorú recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: édességek és desszertek | KEkszek
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA