Mindenképpen akartunk sütni egy nagyon vastag csokikrémmel töltött pitét, olcsót és ízleteset. Nem igazán szerettük volna, ha a töltelék zsíros, vajas/magvajas és nagyon drága. Mindenképpen szerettük volna, hogy rengeteg tölteléke legyen, mégis gyomorrontás nélkül lehessen beleharapni, puha, nem túl édes, könnyű és felhőtlen élvezetet nyújtson úgy, hogy egészséges, tápértékekben gazdag is. Végül is egy régi receptünket módosítottuk egy kicsit és a csicseriborsós „nutella” krémet használtuk fel kis módosítással ennek a vegán étkezésbe is beilleszthető, gluténmentesen elkészíthető pite töltelékeként.
Az eredeti "nutellakrém" receptet lásd ide kattintva.
A süteményt el lehet készíteni vegán változatban és tojással is. A pitealap tésztájához is két alternatívát kínálunk.
Az elkészítésükhöz azonban mindkét esetben „alternatív” liszteket használtunk, így a süteményt azoknak ajánljuk elsősorban, akik a hagyományos búzalisztet egészségi, elvi okokból vagy csak kíváncsiságból szeretnék leváltani más lisztekkel. Csak rajtatok múlik, hogy melyik variációt választjátok. Döntsetek kedvetekre, ízlésetek, pénztárcátok és életmódotok szerint.
A csokikrémes pite hozzávalói egy 24 X 16 cm-es közepes méretű tepsihez
Az alábbiakban két tésztaalap hozzávalóit adjuk meg, mindkettő nagyon finom és alkalmas gluténmentes pitetészták elkészítéséhez. Mindkettő elkészíthető vegán változatban is.1 változat: hozzávalók
1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) lisztkeverék:*
3 púpozott evőkanál rizsliszt
3 púpozott evőkanál zabliszt
3 púpozott evőkanál kókuszliszt
3 púpozott kávéskanál kukoricakeményítő
3 mokkáskanál konjakliszt
2 evőkanál lágy kókuszzsír (lágy, de nem olvadt)/ 4-5 kanál olvadt
1 lentojás / nem vegánoknak 1 tojás
3-4 evőkanál kókusz- / barna cukor / cukorpótló / eritritol
1/2 kávéskanál szódabikarbóna + egy facsarásnyi citromlé
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál vanília
Annyi növényi tej vagy növényi krém, amivel a tészta puha - de nem folyós - állagú lesz, hogy könnyedén, nyújtás nélkül a tepsibe tudjuk csömöszkölni.
*Ez a lisztkeverék alkalmas a hagyományos receptekben szereplő fehér búzaliszt kiváltására, pite, muffin, kevert tésztákban. Süthetünk belőle kekszeket is. Kelt-, kenyértészta, kalács, pogácsa készítésére viszont nem alkalmas.
2. változat
A tésztaalapot elkészíthetjük az alábbi recept alapján is:
Ennek a tésztának az elkészítését lásd: Zabpehely alapú almás pite recept
Hozzávalók
1 bögre zabpehely (apró szemű vagy durvára őrölt)
2 púpos evőkanál kókuszliszt
3-4 evőkanál eritritol / más cukorpótló, barna vagy kókuszcukor
2 evőkanál kókuszzsír / vaj vagy növényi margarin
1 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna + 1 facsarásnyi citromlé
2 tojás/ vegánoknak 1 lentojás*
1 csipet só
*a vegán változathoz szükség lehet még néhány evőkanál növényi tejre vagy növényi krémre
Hozzávalók a csokikrémhez
2 bögre csicseriborsó (1 bögre szárazon)
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál kókusz- vagy más cukor nagyon kevés növényi tejben feloldva vagy valamilyen szirup
(A feloldásra azért van szükség, hogy az elkészült krémben a cukor ne recsegjen a fogunk alatt)
10 dkg tördelt, olvasztott étcsoki, 0.5 dl növényi tejben olvasztva
3 evőkanál olvadt kókuszzsír vagy 1 púpozott evőkanál mogyoróvaj**
1 kávéskanál vanília kivonat
1 kávéskanál instant kávé / 0.5 dl főtt (el is maradhat)
esetleg - ha szükséges - annyi növényi tej, hogy a keverőgépünk kicsit könnyebben tudjon dolgozni
**A csokikrémben a kókuszzsírt helyettesíthetjük 1 púpozott evőkanál mogyoróvajjal (igazi nutellás ízt kapunk így).
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A csokikrémes pite elkészítés (az 1. változathoz)
1. Készítsük el a lisztkeveréket és minden más száraz hozzávalót adjunk hozzá.2. Ha a vegán változatot sütjük készítsük el a lentojást 1 evőkanál őrölt lenmagból és 3 evőkanál vízből. Hagyjuk kicsit állni.
3. A kókuszzsírt morzsoljuk össze a liszttel, adjuk hozzá a tojást és annyi növényi tejet, hogy puha, de nem folyékony tésztánk legyen.
4. A tésztát nem kell nyújtani, a kezünkkel gyurkásszuk, simítsuk a papírral bélelt tepsi aljába.
5. Tegyük be 170 fokra a sütőbe és 12-15 perc alatt süssük kicsit barnára.
6. Vegyük ki a sütőből, hűtsük ki.
7. Készítsük el a csicseriborsós csokikrémet:
A csicseriborsót az aprítógépben őröljük simára. Tegyünk hozzá minden más hozzávalót és keverjük nagyon alaposan simára.
8. Kenjük az alaplapra, tegyük a hűtőbe, amíg a csoki, a kókuszzsír (mogyoróvaj) megkeményedik. Ekkor lesz szeletelhető.
Jó étvágyat!
A csicseriborsós csokikrémmel töltött pite recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA