Megjelent a piacokon az eper, igaz még drága, de reméljük, mire a recept kikerül a honlapunkra már megfizethetőbb lesz. Egyelőre a magyar eper még alig-alig kapható, görög bőséggel és jó minőségben kapható. A képen látható süteményt mi is görög eper felhasználásával készítettük.
Tésztája zabpehelyből és kevés mandulalisztből készült. Szeretjük ezt a lisztkeveréket, mert a kisült tészta íze is, konzisztenciája is szinte megegyezik a hagyományos linzer/pitetésztákéval, még azok a „hitetlenek” is szeretik, akik magáról a gluténmentességről, vegánságról kétkedően nyilatkoznak. És szeretik a belőle készült süteményeket a gyerekek, ilyenformán egészséges alternatívát tudunk kínálni nekik is, uzsonnadobozukba, zsúrra, délutáni nasiként. Mi magunk is jobban járunk, ha a kávénkhoz, kikapcsolódásként ilyen összetételű sütit választunk. Szeretni fogják a vendégek is.
Elkészítése nagyon könnyű, szinte elronthatatlan, nem igényel patikapontosságú méréseket, elegendő hozzá egy mérceként használt bögre (2,5 dl) és evőkanál.
Bátran bárki hozzáfoghat, egészen biztosan nem fogja elrontani. A leírása bonyolultabb, mint maga az elkészítés.
Epres zabsüti - Hozzávalók a töltelék dzsemhez
25 dkg eper, 2-3 szemet tegyünk félre díszítésnek3 evőkanálnyi eritritol / kókuszcukor / más cukor / cukorpótló
1 púpos evőkanálnyi kukoricakeményítő
1 evőkanál útifű maghéj (esetleg, szükség szerint)
Epres zabsüti - Hozzávalók a tésztához
2 bögre (1 bögre = 2,5 dl) apróbbra őrölt gluténmentes / sima zabpehely
1 bögre mandulaliszt (a süti csak zabpehelyből is elkészíthető, de mandulaliszttel azért finomabb)
1 nagy evőkanál kókuszzsír (nem kell megolvasztani) / más növényi zsír
3-4 evőkanál kókuszcukor / eritritol / más cukor vagy édesítő, szirup is jó
1 tasak sütőpor
2 lentojás (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz)
1/2 citrom leve
1 dl növényi joghurt vagy
1 dl növényi ital
1 csipet só
1 kávéskanál fahéj esetleg más fűszer (szegfűszeg, kardamom, leheletnyi szerecsendió stb.)
1 maréknyi durvára őrölt mandula / kendermag a tetejére (elmaradhat)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Epres zabsüti elkészítése
1. Béleljünk ki egy kisebb tepsit, pitesütőt sütőpapírral. Őröljük meg a lenmagot és áztassuk be. 10 -15 perc alatt megkocsonyásodik, ezt használjuk majd a tojás helyettesítésére.Kapcsoljuk be a sütőt.
2. Először a dzsemet készítsük el. Az epret daraboljuk fel, keverjük össze a választott édesítővel.
Főzzük fel, de csak 1-2 percig, amíg teljesen átmelegszik.
A keményítőt oldjuk fel nagyon kevés vízben és öntsük az eperre. Várjuk meg, amíg kevergetés mellett besűrűsödik. Hűtsük ki.
3. A zabpelyhet őröljük apróbbra, de ne lisztté.
4. Az őrölt zabpehelybe tegyük bele a cukrot / édesítőt, sütőport, a választott fűszereket és a sót. Morzsoljuk el a keverékben a kókuszzsírt.
Ebből a száraz, morzsalékos masszából vegyünk ki egy nagy marékkal és tegyük félre a sütemény tetejéhez.
5. A maradékhoz tegyük hozzá a lentojást és a joghurtot / tejet, facsarjuk bele a citromot.
Keverjük alaposan össze. A tepsink aljába könnyen benyomkodható masszát kapunk. Ha nagyon morzsálódós, tegyünk hozzá még evőkanalanként joghurtot / növényi tejet.
6. A masszát nyomkodjuk a sütőedény aljába, kanalazzuk rá a lekvárt. Ha a lekvár híg lenne, nyugodtan keverjünk bele egy evőkanálnyi útifű maghéjat.
7. Szórjuk a tetejére a félretett morzsát. Mi a tetejére szánt morzsához durvára daráltunk egy marék mandulát is. De 2 evőkanálnyi hántolt kendermaggal is finom, meg persze ezek nélkül a pluszok nélkül is.
8. Előmelegített 180 fokos sütőben a mienk pontosan 30 perc alatt sült meg.
Jó étvágyat!
Az epres zabsüti recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: Édességek és desszertek | muffinok
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA