A primer példányt mandulalisztből kavartuk ki, de elkészítettük olcsóbb változatát zabpehelylisztből, megsütöttük - a vegán változatot - sütőben azoknak is, akik idegenkednek a mikró használatától.
Az általunk elkészített variációk egymással egyenértékűek, mindegyik nagyon finom, egy jól megválasztott sütőtál használatával igazi, ünnepi fazonú süteményünk lesz, amelyre aztán különféle ünnepi öltözeteket is varázsolhatunk. Sütőedényként talán egy lefelé keskenyedő tál a legjobb, az abból kifordított süteménynek igazi, karácsonyi pudingkenyér formája lesz.
Szeretnénk, ha mindenki találna kedvére valót a felkínált alternatívák között és jó lenne, ha tovább is fejlesztenétek a receptet és a lehetőségek számát.
Hozzávalók a mikróban sült pudingkenyérhez
1 bögre (2,5 dl) mandulaliszt vagy elkészíthető 1 bögre zabpehelylisztből is1 kávéskanál kakaópor
3 evőkanál porrá őrölt eritritol / kókuszcukor
1 kis marék (1-2 dkg) durvára őrölt mandula / dió
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg reszelt sárgarépa
5 dkg aszalt szilva vékony csíkokra vágva
2 evőkanál narancshéj (karamellizált) vagy 1 evőkanál narancshéj, és 5-6 szem aszalt datolya apró csíkokra vágva
5 dkg fagyasztott áfonya (fagyott állapotában)
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 evőkanál vegán tejszín
1 tojásnak megfelelő tojáspótló
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, kardamom, vanília, szerecsendió / sütőtök fűszerkeverék, mindenből egy kevés
1 leheletnyi só
Hozzávalók a sütőben sült vegán változathoz
0.5 bögre kókuszliszt0.5 bögre zabpehelyliszt
a tojás helyett 2 lentojás (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz, 10 percre beáztatva)
a tejszín helyett 1 nagy evőkanál almapép
Minden más hozzávaló megegyezik a fenti változattal.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
Az édes pudingkenyér elkészítése
1. Előkészületek:
- A datolyát (ha használunk) mossuk meg, meleg, de nem forró vízbe áztassuk be 15 percre, szűrjük le, ollóval csíkozzuk fel.
- Az aszalt szilvát mossuk meg és csíkozzuk fel.
- Egy kezeletlen héjú narancsot hámozzunk meg, a héját vágjuk vékony csíkokra, keverjük össze egy evőkanál kókusz- vagy barna cukorral, minimális vízben főzzük 2 percet, főzzük el a levét és karamellizáljuk le. Attól függően, hogy keserűbb vagy édesebb narancshéjat szeretnénk készíteni hámozzuk vékonyabbra vagy vastagabban a narancsot. Minél több fehér részt hagyunk rajta, annál kesernyésebb lesz a karamellizált héj. Mi nagyon szeretjük a narancshéj keserűségét, süteményben is.
- A répát kislyukú reszelőn reszeljük le.
- A mandulát / diót törjük durvára.
- A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük 180 fokra
2. Szokásos módon a száraz összetevőket egyesítsük, majd a nedves összetevők elegyével keverjük össze. Sűrű, de még éppen nem formázható tésztát kapunk. A kókuszlisztes változathoz, ha száraznak, morzsálódósnak érezzük, adjunk még egy kanál almapépet vagy evőkanalanként vizet.
3. Simítsuk és nyomkodjuk bele egy csinos, közepes nagyságú tálba.
4. Mikrohullámú sütőben 700 W-on 8 percig süssük.
A sütőben sült változat 180 fokon 35 perc alatt sült meg. A tetejét lefedtük egy kör alakú papírral.
Jó étvágyat!
A karácsonyi édes pudingkenyér több változatban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | ÉDESSÉGEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA