A képeken látható beigli nem hagyományos alapanyagokból készült, nem is hagyományosan néz ki, de mert egy mák vagy akár diótöltelékkel is megtölthető, feltekerhető süteménytekercs, hát beiglinek nevezzük. Tésztája a felhasznált alapanyagok okán nem fehér, a tészta és a dúsan belerakott töltelék sülés közben szinte összeolvad. Édes, szaftos, puha, omlós. Nagyon finom. Az apró, szinte mikro, sülés közben keletkező repedéseket olvasztott csokival tüntettük el, ami még gazdagította a sütink ízét és aromáját.
Ennek a sütinek a receptjét úgy gondoltuk, mindenképen érdemes veletek megosztani, annyira ízgazdag, aromás. Szeretni fogjátok. Megosztozni sajnos nem tudunk, mert már a második adag is elfogyott.
Aki egészségi okokból, elvből, valamilyen diéta okán kerüli a fehér liszteket, érdemes elkészítenie, nem fog csalódni. Úgy jár, mint mi. Tegnap is sütöttünk próbaként egy rudat és azonnal el is fogyott. Ma is sütöttünk hát, hogy legyen mit lefényképezni, veletek megosztani.
Mákos beigli hozzávalói
A tésztához:
1 bögre (12.5 dkg) zabpehelyliszt1 bögre (10.5 dkg) mandulaliszt
2 evőkanál útifű maghéj*
1 kávéskanál konjakliszt**
0.6 dkg sütőpor (fél zacskó)
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna
3 evőkanál (5 dkg) szilárd kókuszzsír
3 evőkanál kókuszcukor (5 dkg)
2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz / 2 tojásnak megfelelő tojáspótló por
körülbelül 2 dl növényi tej (szükség szerint)
1 csipet himalája só
1 facsarásnyi citromlé
Hozzávalók a máktöltelékhez:
15 dkg darált mák3 evőkanál kókuszcukor / barna cukor
1 citrom reszelt héja
1 nagyon nagy facsarásnyi citromlé
1 dl növényi tej
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál fahéj
1-2 marék mazsola
lekvár a sűrűség szabályozásához (nekünk birslekvárunk volt)
NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»
A beigli elkészítése
1. Készítsük el a máktölteléket és hűtsük ki. Előző nap is elkészíthetjük. Okvetlen hidegnek kell lennie. Lásd lejjebb.2. A tepsink méretének megfelelően szabjunk le egy sütőpapírt, ez segít majd bennünket a nyújtásban.
3. Készítsük el a lentojást, két evőkanál őrölt lenmagot áztassunk be 4-5 percre 6 evőkanál vízbe vagy a csomagoláson található leírásnak megfelelően készítsük el a tojáspótlót.
4. Keverjük össze a liszteket, a kókuszzsírt morzsoljuk el benne. Adjuk hozzá a lentojást és apródonként annyi növényi tejet, hogy puha, de jól formálható tésztát kapjunk. A keverés, gyurkászás közben a tészta a konjakliszttől és az útifűtől fokozatosan sűrűsödik, ezért kell lassan pótolnunk a folyadékot, egészen addig, amíg már nem sűrűsödik, puha, de jól formázható és nyújtható állagú.
5. A leszabott sütőpapír közepére helyezzük a megformázott tésztagombócunkat.
Nagyjából négyszögűre igazgatjuk, ráhelyezünk egy másik sütőpapírt és a két papír között gyengéden elnyújtjuk a tésztát, a kívánt nagyságúra. Az alul lévő sütőpapír segíteni fog ebben. Vegyük le a felső papírt és a tészta hosszabbik szélétől körülbelül 3 centire halmozzuk csíkba a tölteléket, az alsó sütőpapír segítségével tekerjük fel rúddá. Nyomkodjuk vagy hajtogassuk be a tészta végeket.
6. Mélyen szurkáljuk meg a tésztát.
7. Feltekerés után azonnal tegyük be a hűtőbe 30 percre.
180 fokos sütőben 35 percig sütöttük.
8. A töltelék elkészítése:
Az 1 dl-nyi növényi tejet a cukorral melegítsük fel. Tegyük bele a mákot, a megmosott mazsolát. Alaposan melegítsük át. Főzni nem kell.
A citromhéjat és a citromlevet, vaníliát utána adjuk hozzá.
Hűtsük ki a tölteléket, ha a kihűlt töltelék nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá 1 evőkanálnyi lekvárt. Mi birslekvárt használtunk, mert az jól megy a mákhoz, meg hát az volt felbontva itthon.
Megjegyzések.
* A konjakliszt a tészta állagának és nyújthatóságának a biztosítéka.
** Az útifű maghéj a nyújthatóság miatt került a tésztába.
Jó étvágyat!
Gluténmentes mákos beigli elkészítése: videó
Könnyen elkészíthető zserbó recept
A nyers, vegán csokis-mandulás sajttorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA