Sütöttünk egy vegán, gluténmentes piskótatésztát, ebből készültek a képen látható nagyon ízletes, a csokitól szilárd kérgű, belül puha puszedlik is. Ez a szép, világos színű piskótatészta nekünk mindig jól sikerül, gyakran használjuk különféle torták és töltött sütemények alapjaként. A szerkezete laza, levegős, az íze nagyon erősen emlékeztet a hajdani nyolc tojásból készült hagyományos piskótatésztára.
Azért is kerül a receptek közé, hogy ti is jó előre kalkulálni tudjatok vele, mert az ünnepi torták alaplapja is lehet. (Lásd a képeket!) Ez egy nagyon megbízható, nem nehéz recept, próbáljátok ki.
A piskótalapunkat mi most nem megtöltöttük, hanem összetépkedtük, hozzákevertük a tölteléknek szánt lekvárt, fagylaltkanállal adagoltuk, csokiba mártogattuk. Nagyon finom is, mutatós is, ízekben és tápértékekben gazdag.
Az alábbiakban, az elkészítésnél részletezett módszer egyébként alkalmas arra is, hogy elrontott, kevert süteményeinket hasznosítsuk. A gluténmentes, vegán sütés nem könnyű, előfordulhatnak bakik. Bármikor megtehetjük, hogy ezeket a nem tökéletes sütiket puszedlivé formáljuk.
Hozzávalók a piskótához
Száraz hozzávalók3/4 bögre csicseriliszt (9 dkg)
2 evőkanál kukoricakeményítő (3.5 dkg)
1 nagyon púpos evőkanál mandulaliszt (3 dkg)
1 csipet só
3/4 kávéskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4 evőkanál cukor / cukorpótló (6 dkg)
Nedves hozzávalók
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál almaecet
1 kávéskanál vaníliakivonat vagy aroma
1/2 bögre víz (125 ml)
3 evőkanál olaj
További hozzávalók a puszedlihez:
1 bögre sárgabarack lekvár / bármilyen lekvár1 marék durvára őrölt dió / mandula
1 tábla (12-15 dkg) vegán étcsokoládé
1 evőkanál kókuszzsír
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A puszedli elkészítése
A piskóta elkészítéseEnnek a sütinek a teteje könnyen megég, félidőben, vagy ha szükséges hamarabb, takarjuk le sütőpapírral.
1. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
2. Keverjük össze a nedves összetevőket.
3. Keverjük össze a száraz összetevőket.
5. Keverjük össze a száraz és a nedves összetevőket.
6. Öntsük a masszát sütőedénybe.
7. Félidőben fedjük le a tepsit egy papírral.
8. Süssük 40 percig.
A puszedli elkészítése
1. A piskótalapot hűtsük ki.
2. Hűlés után tépkedjük apróra.
3. A tépett piskótába keverjük el a lekvárt és a darált diót.
4. Keverjünk egy viszonylag homogén masszát.
5. A masszából fagylaltadagolóval vagy egyszerűen gömbölyítéssel készítsünk puszedliket. (Lásd a képet!)
6. A kiszaggatott puszedliket tegyük be a hűtőbe 30 percre, a kihűlt puszedliket könnyebb bevonni csokoládéval.
7. Olvasszuk fel a csokoládét, tegyük bele a kókuszzsírt is. Mi kevertünk bele 1 dl kókusztejet is, hogy hígabb legyen, úgy könnyebb vele bánni.
8. A kihűlt puszedliket egy ecsettel kenjük át a megolvadt csokival és ismét 30 percre tegyük a hűtőbe.
9. Vegyük ki a hűtőből, fordítsuk meg a puszedliket és a talpukat is kenjük át csokival.
10. Hűtés után azonnal együk meg az egészet.
Ami kimarad 3-4 napig jól eláll a hűtőben.
Jó étvágyat!
A csokis puszedli csicserilisztes piskótából recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK