A képeken látható puha, édes, aromás kekszeket azért neveztük „mézesnek”, mert ízük szinte megegyezik a valódi mézzel készített sütemények, kekszek ízével és illatával.
Ezeket a kekszeket azonban nem mézzel készítettük, tésztájuk sem hagyományos búzalisztből készült.
Elkészítésükhöz méz helyett szirupot, liszt helyett gluténmentes zabpelyhet, mandulalisztet és a mézeskalácsokra jellemző fűszerezést használtunk.
Ízük és illatuk alapján kicsit Ünnepi hangulatot idéznek
Sütésükkel azonban nem kell Karácsonyig várni, a kekszek könnyen elkészíthetők, szinte elronthatatlanok, tésztájukat nem kell nyújtani, kiszaggatni, a pulton vagy a hűtőben árválkodó, kimaradt sült tök darabokat is fel lehet használni hozzájuk.
A kekszek puhák, napról-napra finomabbak - már ha marad belőlük. Kávéhoz, uzsonnára, a gyerekek uzsonnás dobozába is kitűnő, strapabíró, magunkkal hurcolható.
A gluténmentes lisztkeverékekből készült legtöbb társukhoz hasonlóan a tetejük sütés közben megreped, ez azonban nem ront az ízükön. Fahéjas cukorféleségbe forgatva, csoki- vagy cukormázzal lehet rajtuk csinosítani, de az ízük ezek nélkül is finom.
A receptben leírt lisztkeverék nem csak kekszek, hanem brownik, tortalapok, édes kenyérféleségek, muffinok alapjául is szolgálhat.
A tökmézes keksz hozzávalói
-
1.5 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz / 1 tojásnak megfelelő tojáspótló feloldva
-
1 bögre (2,5 dl) sütőtökpüré (23 -25 dkg)
-
15 dkg gluténmentes zabpehely apróbbra őrölve*
-
15 dkg mandulaliszt / őrölt mandula / a keksz fele ennyi mandulaliszttel is megsüthető, ez esetben több zabpehely szükséges **
-
3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
-
5-6 evőkanálnyi szőlő- / datolya- / más növényi szirup
-
1 egész csomag sütőpor
-
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
-
2 evőkanál narancslé / almaecet
-
1/2 bio narancs reszelt héja (elmaradhat, nekünk sem volt)
-
1 kávéskanál vaníliakivonat / aroma
-
2 kávéskanálnyi vegyes fűszer: fahéj, szegfűszeg / kardamom, pici szerecsendió / mézeskalács-fűszerkeverék / tökfűszer keverék
-
1/2-1 dl kókusz- vagy más növényi tej (a tök nedvességtartalmától függően)
-
1 csipet himalája só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A tökmézes keksz elkészítése
Előkészületek:
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Keverjük be a lentojást / tojáspótlót.
A hozzávalókat mérjük ki.
A liszteket keverjük össze a sütőporral, szódabikarbónával - a kókuszzsírt morzsoljuk el, a növényi tejen kívül tegyünk hozzá minden mást is és dolgozzuk össze.
Most lehet látni, hogy mennyi tej szükséges a tésztához. Ez erősen függ a sütőtök nedvességtartalmától. A tészta állaga puhán, vizes kézzel éppen-éppen csak formázható legyen, semmiképpen ne legyen guríthatóan kemény. Ha nem formázható, kiszaggathatjuk kanállal, de tehetünk még hozzá kevés zabpehelylisztet is.
Vizes kézzel görgessünk belőle nagyobb diónyi halmokat és tegyük a tepsibe.
A tepsiben lévő kekszeket nyomjuk szét kicsit az ujjunkkal, de csak finoman, éppen-éppen, maradjanak körülbelül fél centi magasak.
Körülbelül 18 perc alatt sülnek meg. Ha megfordítunk egyet, jól látszik az alján, hogy picit megbarnult. A kekszek a sütőből kivéve még puhák, hűlés közben még szilárdulnak.
Megjegyzések
*A kekszek csak zabpehelylisztet használva is megsüthetők, ízük azonban így változik, de mindenképpen finom lesz.
**A mandula vagy mandulaliszt felével is megsüthető egy olcsóbb variáció, viszont akkor a zabliszt mennyiségét kell megemelni.
A tökmézes keksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK