Ha áttanulmányozzuk a különböző, recepteket közlő oldalakat, tapasztaljuk, hogy szinte mindenhol megjelent egy-egy sütőtökös sütemény vagy desszert. Ennek a hónapnak a nagy újdonsága a sokoldalúan felhasználható, nagyon egészséges sütőtök. Nem akartunk mi sem kimaradni a jóból, elkészítettük a mi bulkshopos változatunkat, úgy érezzük, hogy jól sikerült, érdemes arra, hogy megosszuk veletek a receptjét.
Kétféle módon is elkészítettük, egy nagyon egyszerű változatban zabpehelylisztből és egy igényesebb változatban, egy nagyon jól működő lisztkeverékből. Mindkét változat finom. A lisztkeverékből készült változat kicsit könnyedebb. A képeken ez utóbbit látjátok.
A lisztkeverék zabpehelyliszt, rizsliszt, mandulaliszt egy-egy arányú keverékéből készül el, plusz adunk hozzá 1 nem púpozott kávéskanál konjak lisztet. Ettől a kevéske konjakliszttől fog úgy viselkedni a lisztkeverék, mint a fehér búzaliszt. Ez a lisztkeverék más süteményekben is alkalmas a búzaliszt kiváltására, alkalmas pitékhez, kevert tészták sütéséhez, muffinokhoz. Ha nem akarunk ilyen lisztkeveréket használni, vagy nincs otthon éppen hozzávalónk, a süteményt megsüthetjük zabpehelylisztből is, ez esetben nem kell a konjaklisztet sem hozzáadni.
A sütőtökös kuglóf hozzávalói
1.5 bögre (1 bögre = 2,5 dl) lisztkeverék a fent leírt arányokkal vagy 1.5 bögre zabpehelyliszt1 bögre sült tök
2 evőkanál nem olvasztott, de puha kókuszzsír vagy 4-5 kanál olvasztott
4 evőkanál kókuszcukor / eritritol, más cukorpótló vagy cukorféleség
2 lentojás (2 evőkanál lenmagot megőrölünk + plusz 6 evőkanál víz)
3-4 evőkanál juharszirup vagy kicsit több cukor
1/2 bögre csokicsepp vagy aprított étcsokoládé + 5 dkg olvasztott étcsoki a tetejére (el is maradhat)
1 nagy marék durvára tört mandula / dió / kesudió / amink van
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor
fűszerek: vanília, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió (mindenből egy kevés)
1 csipet só
(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők vagy gluténmentesen étkezők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat.)
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A sütőtökös kuglóf elkészítése
1. A sült tököt, a lentojást, a cukrot, a szirupot és a kókuszzsírt nagyon alaposan keverjük ki, mintha tojásos tésztát készítenénk.2. Készítsük el a lisztkeveréket vagy a zabpehelylisztet, adjuk hozzá a fűszereket és a sót és a sütőszereket.
3. A száraz összetevőket keverjük el fokozatosan a felvert, folyékony összetevőkkel.
4. Keverjük a tésztába a durvára tört mandulát.
5. Legvégül nagyon gyengéden a csokicseppet keverjük hozzá.
Nem formázható / gyúrható, de nem is folyékony tésztát kell kapjunk, amit simítsunk egy kuglófformába vagy kenyérsütő formába. Ha túlságosan sűrű a tészta nyugodtan adjunk hozzá evőkanalanként vizet.
6. 180 fokos sütőben 40 percig sütöttük, tűpróbával győződtünk meg arról, hogy mindenhol átsült.
7. Kihűlés után meglocsoltuk olvasztott csokival.
Jó étvágyat!
A sütőtökös kuglóf recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | TORTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA